Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αλκοόλ και Θερμίδες!

beu-alcool-and-calories
Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες προσφέρει κάποια θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό όπως μείωση της πηκτικότητας του αίματος ενώ τα θετικά που προσφέρει εξαρτώνται και από το είδος του ποτού που καταναλώνεται.

Το κόκκινο κρασί για παράδειγμα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες π.χ ρεσβερατρόλη και ανθοκυάνια που βοηθούν στην υγεία της καρδίας. Φυσικά αλόγιστη κατανάλωση κόκκινου κρασιού επιφέρει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά γιαυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (όχι περισσότερα από 2 ποτηράκια ημερησίως).

Το αλκοόλ σε αυξημένες ποσότητες επιφέρει ζάλη, φουσκώματα, αφυδάτωση, λόγω της διουρητικής του φύσης, και φυσικά αύξηση του σωματικού βάρους. Το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, 2 μόλις λιγότερες θερμίδες από ότι ανά γραμμάριο λίπους, οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν «κενές» δηλαδή δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Το ανθρώπινο σώμα θα προτιμήσει να «κάψει» πρώτα το αλκοόλ και μετά οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας με αποτέλεσμα το τρόφιμο που συνοδεύει το αλκοόλ να αποθηκεύεται συχνά σαν λίπος. Ακόμη ένα αρνητικό που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ότι απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας ορισμένες φορές σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Όταν το σνακ που συνοδεύει το ποτό είναι πατατάκια ή ξηροί καρποί οι θερμίδες αυξάνονται σημαντικά εάν υπολογίσει κάποιος ότι 1 μπολ ανάμεικτοι ξηροί καρποί προσφέρουν περίπου 600 θερμίδες ενώ 1 μερίδα πατατάκια (50γρ) 270 θερμίδες. Πέραν απο την αύξηση του σωματικού βάρους αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών για μεγάλο διάστημα προκαλεί κίρρωση του ύπατος, αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του παγκρέατος και αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα.

Για τα άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αλκοόλ σε ένα οινοπνευματώδες ποτό τόσο αυξάνεται και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Π.χ η βότκα και το ουίσκι (40-50% αλκοόλ) προσφέρουν ανάλογικά μεγαλύτερο θερμιδικό φορτίο συγκριτικά με την μπύρα που έχει μόλις 4-5% αλκοόλ. Επίσης τα ποτά τύπου κοκτέιλ προσφέρουν πολλές θερμίδες λόγω της πρόσμιξης του αλκοόλ με χυμούς, ανάψυκτικά και σιρόπια ενώ ένα κοκτέιλ σε ποτήρι μεγάλου μεγέθους προσφέρει εύκολα περισσότερες από 400 θερμίδες. Προτιμάμε τα ποτά όσο πιο σκέτα γίνεται χωρίς πολλές προσμίξεις π.χ κρασί, ουίσκι σκέτο, βότκα με σόδα, ενώ προτιμάμε πάντοτε τα ξηρά ποτά σε σχέση με τα πιο γλυκά ποτά (π.χ λικέρ).

Σημαντικό είναι να προσέχουμε πέραν από τη κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση των τροφίμων που συνοδεύουν το αλκοολούχο ποτό π.χ ξηροί καρποί και να γνωρίζουμε πότε πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο. Γενικά, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες την ημέρα δεν θα επηρεάσει το βάρος αλλά ούτε και την υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου