Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

H διατροφική αξία της ντομάτας!

Την ντομάτα την γνωρίζουμε όλοι και κυρίως το καλοκαίρι, που τη χρησιμοποιούμε πάρα πολύ συχνά στα γεύματα μας και μέσα στις σαλάτες μας.

Είναι σπουδαίος σύμμαχος για την προστασία της υγείας μας και όλοι οι κλινικοί διατροφολόγοι το συστήνουν ανεπιφύλακτα.



 beu-tomato-friendly

Τα κύρια συστατικά της ντομάτας στα 180 γραμμάρια (1 κούπα) στη συνιστώμενη ημερήσια πόσοτητα είναι:

βιταμίνη C: 38,1%
βιταμίνη Α: 29,9%
βιταμίνη Ε : 4.8%
μαγνήσιο: 4.9%
ασβέστιο : 12.1%
σίδηρο : 2.7%

Περιέχει επίσης:
μεγάλες ποσότητες κιτρικών και οξαλικών οξέων
β-καροτένιο
φολικό οξύ
σελήνιο
κάλιο
φώσφορο
ψευδάργυρο
χαλκό
μαγγάνιο
λυκοπένιο (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία)
φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά (προανθοκυανιδίνη, κατεχινικό οξύ, φλαβόνη, φλαβονόλη, καμφερόλη και κερκετίνη).
Όπως διαπιστώνετε και πιο πάνω τα οφέλη πολλά.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση μια μελέτη που δημοσιεύεται από την British Journal of Nutrition, η διατροφή που είναι πλούσια σε ντομάτα 100 ml χυμό ντομάτας την ημέρα μπορεί να μειώσει το επίπεδο χοληστερόλης έως και 5,9%!

Όσον αφορά το λυκοπένιο, αυτή την ισχυρή αντιοξειδωτική ούσια. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδύκτιακό περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research, έδειξαν ότι το λυκοπένιο προστατεύει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση, σύμφωνα με 15 έρευνα σε 370 άνδρες και 576 γυναίκες. Αυτό το χρονικό διάστημα της έρευνας παρουσιάστηκε μείωση καταγμάτων σε όσους από τους εξεταζόμενους κατανάλωνα τροφές, πλούσιες σε λυκοπένιο και καροτενοειδή.

Επίσης σε πρόσφατη έρευνα, που έγινε στο University of Portsmouth από τον Dr. Chopra, έδειξε ότι το λυκοπένιο, που δίνει το κόκκινο χρώμα στη ντομάτα, προστατεύει τον οργανισμό και αυξάνει τις άμυνες του έναντια στο καρκίνο.

Και μια σημαντική συμβουλή. Όταν θα κάνετε τις μαγειρικές σας ιδέες πράξη και αν το επιτρέπει η συνταγή σας, χρησιμοποιείστε ολόκληρη τη ντομάτα, μαζί με τη φλούδα. Οι ποσότητες λυκοπενίου και β-καροτενοειδών αυξάνονται, και τα οφέλη μεγαλώνουν για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου