Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ανορεξία: «η θανατηφόρα ασθένεια του μυαλού»

anorexia

Η νευρική ανορεξία - γνωστή ως ανορεξία - είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία και επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες.

Συνέπειες:
Η νευρική ανορεξία μπορεί να επιφέρει σοβαρές οργανικές επιπλοκές, ακόμα και το θάνατο. Οι επιπλοκές αυτές οφείλονται στο ότι το σώμα αντιδρά στην λιμοκτονία με την επιβράδυνση ή παύση συγκεκριμένων λειτουργιών. Συνήθη οργανικά προβλήματα είναι καρδιακές βλάβες, χαμηλή πίεση αίματος, ατονία μυών, οστεοπόρωση, αναιμία, στειρότητα, αμηνόρροια στις γυναίκες, ξηρό και ωχρό δέρμα, απώλεια μαλλιών και νυχιών, βλάβες στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, καθυστερημένος ρυθμός ανάπτυξης στους εφήβους, λιποθυμικές τάσεις, αυξημένη τριχοφυΐα, διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας, καταστροφή των δοντιών, υπογλυκαιμία, διαταραχή του ύπνου, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, δυσκοιλιότητα, ακράτεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ανορεξίας.

Θεραπεία:
Η νευρική ανορεξία είναι μια ασθένεια που βασανίζει τους ασθενείς και το περιβάλλον τους. Απαιτούνται χρόνια προσέγγισης για να καταφέρει ο ασθενής να νικήσει την κατάσταση αυτή.

Η πρώτη προσπάθεια που γίνεται έχει στόχο να αποκαταστήσει το φυσιολογικό βάρος του ασθενούς. Εάν η απώλεια βάρους είναι υπερβολική ή ακόμη εάν έχουν εκδηλωθεί και άλλες ανωμαλίες που προκύπτουν τότε ο ασθενής πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Η αποκατάσταση του βάρους σώματος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Η ξεκούραση στο κρεβάτι, η χορήγηση γευμάτων στο νοσοκομείο με ιατρική φροντίδα και η παρακολούθηση από διαιτολόγο μπορούν να βοηθήσουν.

Σε μερικές περιπτώσεις ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα. Όταν το βάρος σώματος βελτιωθεί, μπορεί να αρχίσει και η ψυχοθεραπεία με τον ασθενή και την οικογένειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου