Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

5 μύθοι για το fast food!

Το να εγκαταλείψετε τη συνήθεια του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού, δεν είναι εύκολο, αφού οι πειρασμοί θα υπάρχουν παντού γύρω σας. Μάθετε όμως τουλάχιστον τι τρώτε και τι συνέπειες θα έχει αυτό στον οργανισμό σας.



Λίγα πράγματα είναι τόσο αγαπητά παγκοσμίως όσο το fast food, το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, που κατά κύριο λόγο είναι επεξεργασμένο. Τέτοιες επιλογές είναι πάντα ιδιαίτερα νόστιμες, φτιάχνονται γρήγορα και είναι σε προσιτές τιμές. Είναι όμως καθόλου υγιεινό; Ας καταρρίψουμε κάποιους παγιωμένους μύθους που το περιβάλλουν.

Το να εγκαταλείψετε τη συνήθεια του γρήγορου φαγητού δεν είναι εύκολο αφού οι πειρασμοί θα υπάρχουν παντού γύρω σας. Μάθετε όμως τουλάχιστον τι τρώτε και τι συνέπειες θα έχει αυτό στον οργανισμό σας.

Οι σαλάτες στα καταστήματα fast food είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για χάμπουργκερ

Αυτός είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους μύθους που σχετίζεται με το fast food. Το γνωρίζετε ότι μερικές σαλάτες περιέχουν περισσότερες θερμίδες από μια πίτσα μεσαίου μεγέθους; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από τα λαχανικά, περιέχουν τυρί, κρέας, λάδι, σος και όλα τα είδη των μπαχαρικών που δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες. Βέβαια δεν παρασκευάζονται όλες οι σαλάτες με τον ίδιο τρόπο και φυσικά υπάρχουν πολλές που είναι πιο υγιεινές από ένα burger ή τηγανητές πατάτες, αλλά αυτός δεν είναι γενικός κανόνας. Για να προσδιορίσετε ποιες σαλάτες είναι υγιεινές και ποιες όχι, απλά προσέξτε το λίπος, τους υδατάνθρακες και το αλάτι των υλικών της σαλάτας που ετοιμάζεστε να παραγγείλετε. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα.

Η συνεχής κατανάλωση προκαλεί εθισμό στο fast food

Αυτό είναι επίσης ένα έντονα συζητημένο θέμα στις μέρες μας, αφού όλο και περισσότεροι ισχυρίζονται ότι οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού εισάγουν στα φαγητά τους χημικές ουσίες ή ενώσεις που προκαλούν εθισμό, μόνο και μόνο για να τα προτιμάμε συχνότερα. Από τη μια πλευρά πράγματι οι λάτρεις των fast food έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αλλά από την άλλη, αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε κάποιο μυστικό εθιστικό συστατικό.

Τα fast food είναι ανθυγιεινά και παχαίνουν

Αυτό ισχύει εν μέρει, γιατί οποιοδήποτε είδος φαγητού καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, δεν παχαίνει. Αν πάντως επιμείνετε στο fast food και το προτιμάτε συχνά, τότε σίγουρα θα πάρετε βάρος. Το fast food δεν είναι σίγουρα υγιεινό, αλλά απέχει πολύ από το να είναι όσο επικίνδυνο λέγεται ότι είναι.

Έπειτα, αν δεν κάνετε σωματική άσκηση τακτικά, μπορεί να παχύνετε ακόμη και αν ακολουθείτε διατροφή λαχανικών και φρούτων. Με απλά λόγια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού βάρους, πέρα από τη μέτρηση των θερμίδων. Η ποσότητα της άσκησης που κάνετε και ο μεταβολισμός σας είναι μόνο δύο από αυτούς.

Όλα τα εστιατόρια fast food είναι υγειονομικά τυπικά

Να έχετε κατά νου ότι ένα καθαρό εστιατόριο δεν είναι απαραίτητα και εντάξει ως προς το υγειονομικό θέμα. Βλέπετε τους εργαζόμενους να φορούν δίχτυ για τα μαλλιά ή γάντια; Μήπως υπάρχουν ανοιχτά μέρη που μπορεί να αποτελέσουν αιτία για να πέσουν στο φαγητό σας έντομα κ.τ.λ.;


Το κρέας των fast food περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες

Υπήρξαν κάποιες φήμες και υποτιθέμενα τεστ για τα χάμπουργκερ και τις πατάτες μιας παγκοσμίου φήμης αλυσίδας fast food, σύμφωνα με τις οποίες το φαγητό διατηρείται για χρόνια χωρίς να χαλάει. Αυτός ο μύθος είναι λανθασμένος, καθώς οι αλυσίδες fast food δεν πρόκειται να πάρουν άδεια από τα υγειονομικά ινστιτούτα αν οι μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων δεν είναι ασφαλείς για τους πελάτες. Το fast food μπορεί να μην είναι υγιεινό, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επικίνδυνο με τέτοιον τρόπο.
source: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου