Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μικρά κόλπα για να τρώμε λιγότερο



Το να βάλουμε ένα στόχο (όπως να χάσουμε κιλά) και να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα για να τον φτάσουμε (πχ: να ελέγχουμε τις μερίδες) είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Όταν πρόκειται να φάμε υγιεινά δεν είναι πάντα τόσο απλό όπως το να τρώμε λιγότερο. Γιατί;

 Γιατί το τι τρώμε και το πόσο τρώμε επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως το περιβάλλον στο οποίο τρώμε, πόσο φαγητό μας σερβίρουν, και πόσο πεινασμένες είμαστε. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες. Εμείς θα σας προτείνουμε μερικά κολπάκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να τρώει λιγότερο και να κρατάει τις θερμίδες σας υπό έλεγχο.

1. Απολαύστε κάθε μπουκιά: εστιάζοντας σε κάθε μπουκιά μπορεί να σας βοηθήσει να προσέξετε τι τρώτε, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πρόσληψη θερμίδων. Το να τρώτε σε ένα χαλαρό και αργό ρυθμό, σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά της πείνας και του κορεσμού, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε πότε να σταματήσετε να τρώτε.

2. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα, κούπες και μπολ: τρώτε σε μικρότερα πιάτα και μπολ. Χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, θα τρώτε λιγότερο.

3. Αναγνωρίστε τις παγίδες: Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας σε ορισμένα τρόφιμα. Είναι τροφές που δεν μπορούμε να αντισταθούμε και να πούμε «όχι». Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε την αδυναμία μας. Δώστε ένα λεπτό στον εαυτό σας και σκεφτείτε ποιες είναι οι αδυναμίες σας στο φαγητό. Μόλις ξέρετε ποιές είναι, μπορείτε να λάβετε επιπλέον μέτρα για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών. Κάντε μια λίστα με τις αδυναμίες που έχετε σε ορισμένα τρόφιμα και σε ποια μέρη μπορείτε να τα βρείτε. Βρείτε μια λύση για να τα αποφύγετε όπως π.χ: να πάτε από διαφορετικό δρόμο στο σπίτι σας γιατί ξέρετε ότι αν περάσετε από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς είναι βέβαιο ότι θα σταματήσετε για να αγοράσετε την αγαπημένη σας πάστα. Μείνετε με αυτό το σχέδιο αποφυγής μέχρι να βρείτε τη δύναμη να αντιμετωπίσετε τα αγαπημένα σας και ένοχα τρόφιμα χωρίς να εγκαταλείψετε τον έλεγχό.

4. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφών: Κρατώντας ένα ημερολόγιο τροφών είναι το καλύτερο εργαλείο για να χάσουμε κιλά. Γράφοντας τι τρώτε, θα σας ενθαρρύνει να σκεφτείτε τις επιλογές σας και να σκεφτείτε τι έχετε ήδη φάει και τι σκοπεύετε να φάτε αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε συνειδητές επιλογές και συνήθως περιορίζει και στην πρόσληψη των θερμίδων. Ακόμη και αν δεν γράψατε όλες τις θερμίδες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες που καταναλώσατε μέσα στην ημέρα, μια απλή λίστα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

5. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη μέθοδο του πιάτου: τα περισσότερα φαγητά που τρώμε στο σπίτι ή σε εστιατόρια έχουν μεγάλες μερίδες κρεατικών και υδατάνθρακες και πολύ λίγα λαχανικά. Μια τέλεια μερίδα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά, το ένα τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη και το άλλο τέταρτο με κάποιο τρόφιμο ολικής αλέσεως.

6. Μην παραλείπετε την πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη βοηθά να αυξηθεί το αίσθημα της πληρότητας, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να χωνευτεί. Όταν παραλείπετε τη πρωτεΐνη στα γεύματα και στα σνακ σας, το ενοχλητικό αίσθημα της πείνας θα μπορούσε να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση οπότε καλό θα ήταν να συνηθίσετε τη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ. Επιμείνετε στις άπαχες πηγές της όπως φασόλια, χούμους, ασπράδι αυγού, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (τυρί, γιαούρτι και γάλα).

7. Μην παραλείπετε το πρωινό σας! Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό και για καλό λόγο. Μελέτες έδειξαν ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στο σύνολο καθημερινά, από ό, τι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα. Μια εξήγηση είναι ότι η κατανάλωση του πρωινού επιτρέπει σε ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο πεινασμένος όλη την ημέρα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό τους, καταναλώνουν "επιπλέον θερμίδες" μέσα στην ημέρα, επειδή παρέλειψαν ένα γεύμα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το πρωινό είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση του βάρους. Tip: Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα απολαυστικό μπολ δημητριακών Fitness και ένα χαμόγελο. Γιατί ο οργανισμός σου χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή και μια καλή διάθεση! Μια σωστή διατροφή καλό είναι να συμπεριλαμβάνει και τροφές ολικής αλέσεως, όπως τα Fitness, που παρασκευάζονται με δημητριακά ολικής αλέσεως και μας προσφέρουν μέρος από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά. Έτσι ξέρεις πως κάθε πρωί μπορείς να απολαμβάνεις έναν υπέροχο συνδυασμό ισορροπίας και απόλαυσης, με υψηλή θρεπτική αξία και μοναδική γεύση.

Καλημέρα λοιπόν και καλό πρωινό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου