Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ένα μήλο την ημέρα, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, δείχνει νέα μελέτη!

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ένα μήλο την ημέρα -που πράγματι μπορεί να κρατήσει τον γιατρό μακριά- θα μπορούσε ενδεχομένως επίσης να σώσει χιλιάδες ζωές.



Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του British Medical Journal (BMJ), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν τι πραγματικά θα συνέβαινε εάν όλοι ακολουθούσαν τη λαϊκή παροιμία, «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς θα επηρεαζόταν η υγεία των ανθρώπων πάνω από την ηλικία των 50 ετών στη Βρετανία, εάν δεσμεύονταν να τρώνε ένα μήλο την ημέρα, χωρίς να αυξήσουν τη συνολική θερμιδική πρόσληψη. Στη συνέχεια, σύγκριναν τα αποτελέσματα με τις επιπτώσεις του να λαμβάνει κάποιος στατίνες, μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Προς έκπληξη των ερευνητών, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα, είχε μια εξίσου εντυπωσιακή επίδραση στον πληθυσμό, με το φάρμακο.
Αν ο καθένας έτρωγε ένα μήλο την ημέρα, εκτιμάται ότι θα είχαμε 8.500 λιγότερους θανάτους από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε γιατί τα μήλα φαίνεται να έχουν την εν λόγω ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το φρούτο αυτό έχει υψηλή διατροφική αξία.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, σε γενικές γραμμές, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες, ως γνωστόν, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Επιπλέον, τα μήλα, είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που σχετίζονται με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Κι ενώ αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όσοι λαμβάνουν ήδη στατίνες, δεν πρέπει σίγουρα να τις αντικαταστήσουν με ένα μήλο. Θα πρέπει να συνεχίσουν αν τις λαμβάνουν, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την προσθήκη ενός μήλου στη διατροφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου