Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

To παντζάρι, ένα λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία

Beetroot

Πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας!

Το παντζάρι, αυτό το σαρκώδες λαχανικό με την απαλή υφή και το υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα, είναι ασυναγώνιστο για την υψηλή θρεπτική αξία του σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και ιχνοστοιχεία.

Το παντζάρι και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6.
Επίσης, περιέχει φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο χυμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά το 2010 Βρετανοί ερευνητές αποκάλυψαν, ότι τα νιτρικά άλατα είναι το ειδικό συστατικό στο παντζάρι που μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, ο χυμός από παντζάρι αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσει την εξέλιξη της άνοιας.

Επιπλέον, τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασκώντας ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία του εντέρου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Είναι γνωστό ότι αυτό το βαθυκόκκινο λαχανικό περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυτών ινών, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Η βητακυανίνη είναι η ουσία που δίνει στο παντζάρι το μωβ-κόκκινο χρώμα και είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τέλος, μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης γι αυτό και προστατεύει την καρδιά από πιθανές καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνοντας την ανάγκη για φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου