Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα



 Είτε γλυκατζής, είτε όχι δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε ένα κομμάτι σοκολάτας, η οποία κατέχει αναμφισβήτητα "βασιλική θέση" στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής. Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις σχετικά με την κατανάλωση της σοκολάτας και τα αποτελέσματα που έχει στην υγεία. Ο διατροφολόγος Βασίλης Παπαμίκος μας μίλησε για τις τελευταίες έρευνες και τα πορίσματά τους σχετικά με το θέμα, αποκαλύπτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατανάλωση του αγαπημένου μας γλυκού. Ιστορική Αναδρομή Φαίνεται πως ο πρώτος λαός που ξεκίνησε να καταναλώνει σοκολάτα ήταν οι Ασντέκοι, όχι βέβαια στις μορφές που τη γνωρίζουμε.

Είδη σοκολάτας 
Οι πιο δημοφιλείς μορφές, στις οποίες συναντάμε τη σοκολάτα είναι η σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα ή αλλιώς η σοκολάτα «υγείας» και η λευκή. Όπως μας είπε ο κ. Παπαμίκος «ο διαχωρισμός αυτός της σοκολάτας είναι πολύ σημαντικός, αφού κάθε μια από τις τρεις μορφές της έχει πολύ διαφορετική σύσταση και συνεπώς διαφορετικές ιδιότητες. Το σίγουρο είναι πως όταν γίνεται λόγος για τις ευεργεσίες της σοκολάτας, αναφερόμαστε κυρίως στη μαύρη σοκολάτα. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο είδος αποτελείται κυρίως από κακαόμαζα, ουσία στην οποία οφείλονται οι χαρακτηριστικές ευεργεσίες της σοκολάτας». Η λευκή σοκολάτα ακριβώς για αυτόν το λόγο, επειδή δηλαδή δε συνίσταται από κακαόμαζα δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω στον οργανισμό μας, πέρα από τη γευστική απόλαυση. Όπως είπε ο κ. Παπαμίκος, «η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται από το λίπος που περιέχει ο σπόρος του κακαόδεντρου, ζάχαρη και γάλα και δεν έχει καμία από τις ιδιότητες της σοκολάτας». Δε θα ήταν λοιπόν άτοπο, να ισχυριστεί κανείς πως η λευκή σοκολάτα, δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα.

Σοκολάτα και θερμίδες 
Όσο και αν αυτό μπορεί να μας στενοχωρεί, η σοκολάτα είναι μια πλούσια θερμιδικά τροφή, για αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο. «Ενδεικτικά 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας αποδίδουν 480 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα σοκολάτας γάλακτος αποδίδει 520 θερμίδες», αναφέρει ο κ. Παπαμίκος. «Η λευκή σοκολάτα αποδίδει περίπου διπλάσιο αριθμό θερμίδων από τη σοκολάτα υγείας», προσθέτει. Φαίνεται πως μια προτεινόμενη ποσότητα, την οποία προτείνουν και πολλοί ειδικοί σε κάποιον που επιθυμεί να καταναλώνει σοκολάτα σε καθημερινή βάση είναι τα 30 γραμμάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου