Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Μύθοι και αλήθειες για τους σπόρους Chia

large - Copy

Οι σπόροι Chia προέρχονται από ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας μέντας που βρίσκεται στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

Στον πολιτισμό των Μάγια, chia σημαίνει δύναμη και για πολλά χρόνια παλιότερα, αυτοί οι μικροί σπόροι ήταν πολύτιμοι και χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τροφή και ως φάρμακο.

Στις μέρες μας, η chia γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή ως μια καλή πηγή σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες και ευτυχώς είναι μια εύκολη τροφή για να προσθέσετε στη διατροφή σας. Ενώ οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν τις θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως είναι η ενίσχυση της ενέργειας, η βελτίωση της χοληστερόλη και η βοήθεια στην υγεία της καρδιάς.

Μια μελέτη σε ζώα, που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Nutrition, ανέφερε την επίδραση των σπόρων Chia σε αρουραίους, οι οποίοι ακολούθησαν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Οι σπόροι εμπόδισαν την εμφάνιση υψηλών επιπέδων λιπιδίων και την αντίσταση στην ινσουλίνη και επίσης μείωσαν το σπλαχνικό λίπος. Επιπλέον, σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή  μελέτη που έγινε σε ανθρώπους, όπου συμμετείχαν 11 υγιή άτομα και έλαβαν 0, 7, 15, ή 24 γραμμάρια chia σε άσπρο ψωμί, οι ερευνητές σημείωσαν μια μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και της όρεξης.

Επίσης, μια καναδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να προσδιορίσει εάν η προσθήκη σπόρων chia στη διατροφή των ανθρώπων, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, θα βελτιώσει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση με chia μπορεί να  μειώσει σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη  C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, της οποίας τα επίπεδα έχουν προγνωστική αξία για το μελλοντικό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ξαφνικό καρδιακό θάνατο και αρτηριακά προβλήματα.

Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι παρά τις αναφορές ότι οι σπόροι Chia βοηθάνε στην απώλεια βάρους, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research, διαπίστωσε το αντίθετο. Ερευνητές από το Appalachian State University διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, απλή-τυφλή μελέτη, στην οποία 76 απαλλαγμένοι από ασθένειες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, κατανάλωναν είτε εικονικό φάρμακο ή 25 γραμμάρια σπόρους Chia, δύο φορές την ημέρα πριν από το πρώτο και το τελευταίο γεύμα, για 12 εβδομάδες. Η μόνη λοιπόν,  μεταβολή που παρατηρήθηκε μετά από 12 εβδομάδες, ήταν η αύξηση του επιπέδου του α-λινολενικό οξέος (ω-3 λιπαρό οξύ) στην ομάδα που κατανάλωνε chia, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Άρα οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σπόροι Chia δεν είχαν καμία επίδραση στη μάζα σώματος στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Παρόλα αυτά η Chia είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, που θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής, διότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να την χωνέψετε.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η  Chia είναι ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο, όμως δεν υπάρχουν ακόμα πολλές δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της και ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πληροφοριών βασίζεται σε μελέτες σε ζώα ή ανθρώπινες μελέτες, με μικρό αριθμό των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου