Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Πετρες στα νεφρά και πως να τις αποφύγουμεΗ νεφρολιθίαση – ή κοινώς πέτρες στα νεφρά- είναι μία πολύ επώδυνες ουρολογικές παθήσεις. Για να την αποφύγουμε και να κρατήσουμε σε άριστη κατάσταση τα νεφρά μας πρέπει καταρχάς να καταναλώνουμε πολλά υγρά. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού βοηθάνε τα νεφρά να απομακρύνουν τις τοξίνες αλλά και άλλα υπολείμματα μέσω των ούρων. Ωστόσο, η κατανάλωση νερού και μόνο δεν είναι αρκετή. Δείτε τι άλλο βοηθάει στη διατήρηση των νεφρών σε καλή κατάσταση:

1. Κρασί
Το κρασί πέρα από την καρδιά είναι πολύ ευεργετικό για τα νεφρά. Συστήνεται ακόμα και σε ασθενείς με νεφροπάθεια. Σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, μισό έως ένα ποτήρι κρασί (όχι παραπάνω) μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας, σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου κρασί.

2. Χυμός κράνμπερι
Το κράνμπερι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τόσο για τα νεφρά όσο και για το ουροποιητικό, καθώς περιέχει ένα πολύτιμο συστατικό που εμποδίζει το βακτήριο Εσερίχια κόλι να προσκολλάται στα τοιχώματα του. Το βακτήριο αυτό ευθύνεται για το 80-90% όλων των περιστατικών ουρολοίμωξης.
Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο ουροποιητικό και πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα το οίδημα και το πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη, εάν όμως δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά και να προκαλέσει σοβαρότερης μορφής λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα).

3. Χυμός από εσπεριδοειδή
Ο χυμός από τα εσπεριδοειδή και ειδικά η λεμονάδα και ο χυμός από λάιμ, περιέχουν πολλά υποπροϊόντα των νιτρικών οξέων. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Ο χυμός θα πρέπει να είναι βέβαια φυσικός και να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη μιας και αυτή συμβάλει στη δημιουργία άμμου και πέτρας στα νεφρά. Τα νιτρικά οξέα αποτρέπουν τη συνένωση του ασβεστίου με άλλα μεταλλικά στοιχεία, μια διαδικασία που οδηγεί κανονικά στο σχηματισμό κρυστάλλων στα νεφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου