Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πράσινο τσάι, ο θάμνος με τις ξεχωριστές ιδιότητες!

Το πράσινο τσάι είναι πραγματικά ένα μοναδικό προϊόν, με ξεχωριστά συστατικά τα οποία μπορούν να συντελέσουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αναφορές γίνονται κυρίως στην ιστορία όπου το 2737 π.Χ., ο κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ ήταν στην ύπαιθρο και, ενώ οι υπηρέτες του έβραζαν νερό για να πιει, έπεσαν καταλάθος μέσα στο βραστό νερό λίγα ξερά φύλλα από έναν άγριο θάμνο τσαγιού που βρισκόταν εκεί δίπλα. Ο αυτοκράτορας το δοκίμασε από περιέργεια, του άρεσε πολύ και από εκεί άρχισαν όλα… Το πράσινο τσάι με την πάροδο του χρόνου έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά, ενώ οι μορφές που προσφέρεται είναι πολλές όμως σε αποξηραμένα φύλλα, ροφήματα καθώς και σε φυσικά συμπληρώματα διατροφής! Το πράσινο τσάι είναι ένα αειθαλές φυτό με λευκά άνθη που φτάνει μέχρι και τα 10-15 μέτρα σε ύψος και μπορεί να παράγει τσάι για 60-80 χρόνια, αν και η παραγωγή του αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά το πέρας των 50 χρόνων. Η συγκομιδή του τσαγιού γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να επιλέγονται μόνο οι βλαστοί που δίνουν τσάι υψηλής ποιότητας. Μετά τη συγκομιδή, το τσάι υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία ζύμωσης, εκτός από το πράσινο τσάι, το οποίο είναι ακατέργαστο ή χλωρό.

Σε τι όμως μπορεί να μας ωφελήσει το πράσινο τσάι;

Κύριο γνώρισμα του είναι ότι είναι ένα από τα πλουσιότερα συστατικά σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της δράσης των ελευθέρων ριζών οι οποίες προκαλούν σημαντικά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, που περιέχει έχουν χαρακτηριστεί για τη δράση τους ως συστατικά που συνδράμουν στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών και αυτές. Συγκεκριμένα εξαιτίας της ελάχιστης επεξεργασίας στην οποία υποβάλλεται το πράσινο τσάι (τα φύλλα αποξηραίνονται και αχνίζονται, εν αντιθέσει με το μαύρο τσάι που τα φύλλα βράζονται), οι κατεχίνες, ειδικά η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3), είναι σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οπότε και η δράση τους είναι μεγαλύτερη. Κύριο γνώρισμα των αντιοξειδωτικών συστατικών του πράσινου τσαγιού είναι ότι λειτουργούν διασταλτικά, επειδή βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Παράλληλα με την αντιοξειδωτική του δράση, το πράσινο τσάι έχει χαρακτηριστεί ως ένα συστατικό που μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, να μειώσει το στρες και να προσφέρει πνευματική διαύγεια, ενώ προσφέρεται και για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, μειώνοντας το αίσθημα της χρόνια κόπωσης.

Αυτά είναι ορισμένα από τα οφέλη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από τη λήψη αυτού του μοναδικού βοτάνου, ενώ έχει αναφερθεί ως ιδανικό προϊόν για τους καπνιστές!

Πηγη: superfoods

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου