Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΧΥΜΟΙ-κοί σύμμαχοι

Beu-juices

Μέρα χωρίς χυμό πορτοκαλιού είναι σαν μια μέρα χωρίς ήλιο, έλεγε μια παλιά εμπορική διαφήμιση. Τώρα γνωρίζουμε περισσότερο τα οφέλη που μας προσφέρει ο χυμός φρούτων και λαχανικών από ένα ηλιόλουστο ξεκίνημα της ημέρας μας.

Όλοι ξέρουμε ότι οι φρέσκοι χυμοί είναι μια τεράστια πηγή ενζύμων. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι καλές πηγές βιταμινών. Ξέρουμε όμως ποιος χυμός κάνει καλό, σε τι? Πάμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα!!!



Γκρέιπφρουτ – Αδυνάτισμα
beu-grapefruit

Πιστεύεται ότι τα ένζυμα του γκρέιπφρουτ βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, επίσης, διαπίστωσαν ότι το γκρέιπφρουτ ενθαρρύνει το συκώτι να κάψει το περιττό λίπος. Σημειώστε ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να παρέμβει σε κάποια φαρμακευτική αγωγή και να προξενήσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Για αυτό το λόγο, ελέγξτε με τον παθολόγο σας πρώτα, αν μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα τον χυμό γκρέιπφρουτ.

Βατόμουρα – 'Ανοια
beu-blueberries


Τα βατόμουρα (blueberries) είναι κυρίως γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση αλλά αποτελούν και προστασία κατά της κυστίτιδας, όπως τα cranberries. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες βοηθούν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Ανανάς – Αρθρίτιδα
beu-pineapple


Ο ανανάς αξίζει να αναφερθεί το γεγονός, ότι αποτελείται από ένα μείγμα ενζύμων, γνωστό με την ονομασία «βρομελίνη». Η βρομελίνη μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει πως η βρομελίνη βοηθά στην μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Πορτοκάλι – Καρδιακές παθήσεις
beu-orange

Ο χυμός πορτοκάλι είναι ο πλέον δημοφιλής χυμός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και περιέχει μαγνήσιο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Επίσης περιέχει φολικό οξύ το οποίο βοηθά στην καλύτερη υγεία του αγγειακού συστήματος με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ροδί – Καρκίνος
beu-pomegranate


Το ρόδι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε διαβητικούς και υπερτασικούς ασθενείς. Έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στα πολλαπλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χυμού ροδιού. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.

Κερασί - Αϋπνίες
beu-cherries


Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι εθελοντές που έπιναν ένα ποτήρι χυμό από κεράσια χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη το πρωί και το απόγευμα, απολάμβαναν περισσότερη ώρα ύπνου σε σύγκριση με άλλα άτομα που έπιναν ίδια ποσότητα άλλων χυμών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Μedicinal Food", δρα Γουίλφρεντ Πίτζεον, πιθανότατα ο χυμός κεράσι πολεμά τις αϋπνίες χάρη στο ότι το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει μεγάλες ποσότητες μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Ινδοκάρυδο – Ενέργεια
beu-coconut

Ο χυμός (νερό) από πράσινες καρύδες της βόρειας Βραζιλίας ενυδατώνει και επαναφέρει τον οργανισμό μετά από την απώλεια ενέργειας χάρη στα υψηλά ποσοστά κάλιου που περιέχει. Το FAQ (United Nations Food and Agricultural Organisation) συνιστά το νερό καρύδας ως καθαρό, φρέσκο, φυσικό, και πολύ θρεπτικό ποτό με μια λεπτή γεύση, που πάνω από όλα, έχει τα χαρακτηριστικά ενός ενεργειακού ποτού.

Σήμερα αναφέραμε ορισμένους απο τους πολύτιμους σύμμαχους μας, που έχουμε στη κουζίνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου