Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Διατροφικά Στοιχεία Πράσινων Κόκκων Καφέ


















Οι κόκκοι καφέ είναι οι σπόροι από τα μούρα που βρίσκονται στα φυτά του καφέ, τα οποία καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο.  Συνήθως πωλούνται καβουρντισμένοι, ολόκληροι ή αλεσμένοι ή καλύπτονται με σοκολάτα.  Μπορεί να μην είναι μεγάλη η θρεπτική τους αξία αλλά προσφέρουν πολλή γεύση και φυτικές ίνες.  Αυτοί οι κόκκοι που έχουν καβουρντιστεί περισσότερο  παρέχουν ισχυρό άρωμα, ενώ οι πιο ελαφρά καβουρντισμένοι διατηρούν περισσότερη καφεΐνη.
Ιστορία
Ο θρύλος λέει ότι η κατανάλωση κόκκων καφέ ξεκίνησε όταν ένας βοσκός στην Αραβία βρήκε τις  κατσίκες του με  χαρά να παίζουν μετά την κατανάλωση μούρων από ένα άγνωστο τότε θάμνο.  Τα ίδια μούρα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από μοναχούς ώστε  να παραμένουν ξύπνιοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ξεκίνησε στην Αραβία γύρω στο 1000.  Σύμφωνα με το National Geographic, οι Άραβες διατηρούσαν όλα τα φυτά καφέ στο έδαφός του μέχρι το 1600 και εξήγαγαν μόνο υπογόνιμους κόκκους καφέ.  Το 1616, οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν φυτά καφέ εκτός της Αραβικής επικράτειας. Ο Gabriel Mathieu de Clieu έφερε τον καφέ στη Μαρτινίκα το 1700.  Από εκεί, ο καφές και τα φυτά εξαπλώθηκαν  στη Νότια και Κεντρική Αμερική.
Είδη φυτών
Υπάρχουν δύο κύρια είδη φυτών του καφέ που καλλιεργούνται και συλλέγονται.  Το 75 έως 80 τοις εκατό των συνολικά παραγόμενων κόκκων  καφέ προέρχεται από την ποικιλία Coffea arabica.  Περίπου το 20 τοις εκατό προέρχεται από το φυτό Coffea canephora ή robusta.  Ο καφές Robusta έχει μια ισχυρότερη γεύση και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά παράγει μια χαμηλή ποιότητα καφέ. Και τα δύο δέντρα μπορεί να αυξηθούν μέχρι και τα 25 μέτρα σε ύψος, αν και συνήθως κλαδεύονται για την ευκολότερη συγκομιδή. Τα μούρα καφέ, ο καρπός του φυτού, θα εμφανιστούν στα νέα βλαστάρια περίπου δύο μήνες μετά την επικονίαση των γλυκά αρωματικών ανθών.  Τα φυτά Arabica καλλιεργούνται σε υψόμετρο από 1.800 έως 3.600 πόδια, ενώ τα φυτά robusta καλλιεργούνται σε 3.000 πόδια ή πιο κάτω.
Ψήσιμο
Πριν το ψήσιμο, τα φωτεινά κόκκινα μούρα καφέ κατατάσσονται σύμφωνα με την ωρίμανση τους.  Συνήθως είναι μηχανουργική η κατεργασία για να έχουν το ενιαίο σπόρου, ή κόκκους, αφαιρούνται τα μέρη που δεν χρειάζονται, αλλά το επίστρωμα τζελ παραμένει στον κόκκο για την ζύμωση. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι κόκκοι πλένονται και ψήνονται ή αποστέλλονται για επεξεργασία σε εταιρείες ψησίματος. Όσο περισσότερο ψήνονται οι κόκκοι καφέ, τόσο πιο σκούρος και πιο αρωματική ο καφές είναι.

1 σχόλιο:

  1. It is amazing to know that the healthy food habits make you fit so always look for healthy food items to maintain a good body health.

    Thanks
    Finn Felton

    Kopi Luwak

    ΑπάντησηΔιαγραφή