Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φωτογήρανση



Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τις ωφέλιμες επιδράσεις του ήλιου. Τον σχηματισμό βιταμίνης D, τη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων, τον σχηματισμό μελανίνης για μερική προστασία από τα εγκαύματα, την ευεργετική του δράση στο νευρικό σύστημα, αλλά και την ευεξία και καλή ψυχική διάθεση που δημιουργεί. Γνώριζες όμως ότι το 80% της γήρανσης οφείλεται στον ήλιο και ονομάζεται ηλιογήρανση, φωτογήρανση ή πρόωρη γήρανση;

Η ηλιογήρανση ή φωτογήρανση είναι ένα από τα συχνά φαινόμενα της εποχής μας στους μεσογειακούς λαούς, όπως τον δικό μας. Προκαλείται κυρίως από τις ακτίνες UVA και εμφανίζεται πολύ νωρίτερα από τη φυσική γήρανση, η οποία είναι προγραμματισμένη. Η φωτογήρανση εκδηλώνεται με βαθιές ρυτίδες, πανάδες, κηλίδες και φακίδες, αφυδάτωση, αλλαγή της απόχρωσης του δέρματος και απώλεια της ελαστικότητάς του. Το δέρμα φαίνεται θαμπό, ξηρό και κουρασμένο, οι γραμμές έκφρασης γίνονται πιο έντονες και εμφανίζονται νέες γραμμές ή ρυτίδες και η εμφάνιση κηλίδων αυξάνει χρόνο με το χρόνο.

Αναρωτιέσαι εάν είναι φυσιολογικό μία κοπέλα 25 χρόνων να εμφανίζει πανάδες; Ή κοπέλες 20 και 22 ετών να έχουν ήδη κάνει ρυτίδες; Τα συμπτώματα της φωτογήρανσης εμφανίζονται πολύ νωρίτερα απ’ ότι στη φυσιολογική φθορά του δέρματος, γι’ αυτό και ο τύπος αυτός της γήρανσης ονομάζεται πρόωρη.

Δυστυχώς στις μέρες μας, λόγω της εντονότερης – σε σχέση με το παρελθόν – ηλιακής ακτινοβολίας, της τάσης της μόδας για έντονο μαυρισμένο δέρμα, ίσως και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και της έντονης επιθυμίας των γυναικών να ακολουθήσουν αυτή τη μόδα, έχει παρατηρηθεί ότι η πρόληψη και προστασία του δέρματος φθίνει σημαντικά, κυρίως στις ηλικίες έως 40 ετών. Έτσι η άγνοια, η αδιαφορία καθώς και η αμέλεια ή και η άρνηση πολλών να χρησιμοποιήσουν αντηλιακά (προσώπου ή σώματος) έχει οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά φωτογηρασμένων δερμάτων και δυστυχώς και σε αυξημένα ποσοστά ακόμα πιο σοβαρών επιπτώσεων όπως τα μελανώματα (καρκίνος του δέρματος).

Προϊόντα με επιταχυντές μαυρίσματος, προϊόντα αυτομαυρίσματος, αντηλιακά με μηδέν (0) ή πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας αλλά ακόμα και βαζελίνη ή διάφορα λάδια χρησιμοποιούνται κατά κόρον από γυναίκες και άντρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο της πρόωρης γήρανσης όσο και πιο επιβλαβών επιπτώσεων όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι ο βαθμός της φωτογήρανσης εξαρτάται από την αθροιστική έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Δηλαδή η δράση του ήλιου είναι συσσωρευτική. Κάτι που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής έκθεσης ενός ατόμου στον ήλιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, αποκτάται κατά την παιδική ηλικία. Επομένως η συνολική έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο επηρεάζει το πότε και σε ποιο βαθμό θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της φωτογήρανσης. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι η πρόληψη και η αντηλιακή προστασία όχι μόνο θα διατηρήσουν το δέρμα μας υγιές, αλλά και νέο.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της αντηλιακής προστασίας, εάν όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τουλάχιστον τους μήνες Απρίλιο – Οκτώβριο. Ειδικά στη χώρα μας, όπου η έκθεση στον ήλιο είναι μεγάλη, κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου. Ακόμα και τις λιγότερο ηλιόλουστες μέρες οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στη γη και διεισδύουν στο δέρμα μας.

Η εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας προσώπου πρέπει να μας γίνει καθημερινή συνήθεια. Ιδανικά, εφάρμοσε πρώτα την ενυδατική σου, άφησέ την να απορροφηθεί για 1-2 λεπτά και κατόπιν εφάρμοσε την αντηλιακή. Μην ξεχνάς τον λαιμό, το ντεκολτέ, τα αυτιά αλλά και το πίσω μέρος αυτιών και λαιμού, ειδικά όταν έχεις κοντά ή μαζεμένα μαλλιά. Εάν εκτίθεσαι στον ήλιο για πολλές ώρες, επανάλαβε την εφαρμογή της αντηλιακής κάθε περίπου 2-3 ώρες ή μετά από έντονη εφίδρωση.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντηλιακών κρεμών, σε διάφορες υφές για να επιλέξεις κι εσύ την ιδανική, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου: κρέμες, gel, compact και stick. Έχει αποδειχθεί ότι μια ευχάριστη υφή ευνοεί την επανάληψη της εφαρμογής, γεγονός που ευνοεί την προστασία. Συμβουλέψου την Αισθητικό σου για να σου υποδείξει την ιδανική αντηλιακή για εσένα. Επιπλέον, κυκλοφορούν και εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα με χρώμα σε διάφορες μορφές, όπως κρέμες, make-up, πούδρες, ρουζ, κραγιόν, lip balm, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βαμμένο πρόσωπο για ανανέωση της αντηλιακής προστασίας. Έτσι, τώρα μπορείς να βάφεσαι και να προστατεύεις ταυτόχρονα το δέρμα σου. Στα Εργαστήρια Αισθητικής θα βρείτε μεγάλη ποικιλία αντηλιακών προϊόντων, για να διαλέξεις αυτά που σου ταιριάζουν. Αγάπησε το δέρμα σου, προφύλαξέ το και δράσε προληπτικά για ένα δέρμα υγιές, λαμπερό και νεανικό. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου